2. Matti Nykänen

Matti Nykänen tunnetaan suomalaisena mäkihyppääjänä ja viihdetaiteilijana. Mäkihyppääjän urallaan Nykänen on voittanut viisi olympiamitalia, joista neljä kultamitalia, kolme henkilökohtaista ja yksi joukkue mitali. Lisäksi palkintokaappia koristaa 14 maailmanmestaruusmitalia, joista kuusi kultamitalia, ja 22 Suomen-mestaruusmitalia, joista 13 kultamitalia. Mäkihypyn maailmancupin Nykänen on voitanut neljästi, ja osakilpailuvoittoja hänellä on 46.

Lisäksi Nykänen on saavuttanut veteraanien MM-kilpailuissa kolme mitalia, joista kaksi on kultaa.

Nykänen on ollut julkisuudessa myös urheilu-uransa jälkeen ja tehnyt uraa laulajana. Nykäsen esikoislevy Yllätysten yö valmistui vuonna 1992 ja saavutti suosion. Toinen levy Samurai ei enää saavuttanut esikoislevyn kaltaisia myyntejä. Vuonna 2002 Nykänen julkaisi tunnetun singlen ”Elämä on laiffii”. Vuonna 2006 julkaistiin kolmas albumi Ehkä otin, ehkä en.

Nykänen on saanut valitettavan paljon julkisuutta epäonnistuneiden ja myrskyisten avioliittojensa vuoksi. Parhaiten parisuhdekoukeroista muistetaan Matin entinen puoliso Mervi Tapola.

Matti Nykäenen on tunnettu lausahduksistaan ja sitaateista kuten Elämä on laiffii, Ehkä otin, ehkä en, Fifty-sixty, Elämä on ihmisen parasta aikaa ja Jokainen tsäänssi on mahdollisuus.

Nykänen on nimitetty Suomen turhimmaksi julkkikseksi kolme kertaa vuosina 1996, 2003 ja 2005.

Matti Nykäsestä on tehty elokuva nimeltä Matti. Elokuva sai ensi-iltansa perjantaina 13. tammikuuta 2006. Vuonna 2012 alkoi Nykäsen Matti -tositelevisiosarja, joka seuraa Nykäsen jokapäiväistä elämää, jolloin hänen rinnallaan oli myös tyttöystävä Susanna Ruotsalainen.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Nyk%C3%A4nen

Comments are closed.